Valentijnsdag 14 februari bij BloomZ

Oorsprong en geschiedenis van Valentijnsdag

Viering van Lupercalia

Het ontstaan van Valentijnsdag begint volgens sommige wetenschappers in het Romeinse rijk waar op 15 februari Lupercalia werd gevierd, een van oorsprong herdersritueel. De Romeinen vierden Lupercalia als vruchtbaarheidfeest voor vrouwen in Lupercal, een grot aan de voet van de Palatijnse berg in Rome. De katholieke kerk zou dit heidense feest vervangen hebben door een Christelijk feest.

De heilige Sint Valentijn

In het jaar 496 van onze jaartelling roep paus Gelasius 14 februari uit tot Sint Valentijnsdag. Welke Valentijn model stond voor Valentijnsdag weten we niet zeker. Er zijn binnen de katholieke kerk maar liefs drie heiligen met de naam Sint Valentijn. Vermoedelijk was het de sterfdag van een van deze heiligen, Bischop Valentijn, die op 14 february 273 werd doodgemarteld in Rome, die werd gekozen voor de datum.99408208c0a63195d38e2870a13ce70f.jpg

Volgens één versie van het verhaal zou Sint Valentijn in het geheim huwelijken hebben gesloten van Romeinse soldaten met hun geliefden in een tijd dat keizer Claudius het soldaten verbood om te trouwen: soldaten zonder familie zouden beter en met minder angst vechten. Toen Claudius dat ontdekte werd Sint Valentijn gemarteld en ter dood gebracht.

Volgens een andere versie van het verhaal zou Sint Valentijn terwijl hij gevangen zat, verliefd zijn geworden op de dochter van zijn cipier en haar een brief hebben gestuurd met de tekst “van jouw Valentijn”.

Wie het dan ook was en wat hij wel of niet gedaan heeft: in de Middeleeuwen werd Sint Valentijn een populaire heilige, met name in Engeland.

Sint Valentijn als romantische dag

De transitie van Sint Valentijnsdag naar Romantische dag, vond pas later plaats. Rond 1400 worden de eerste Valentijnsberichtjes gestuurd en in de 18 eeuw werd het een wijdverspreid gebruik: een traditie die ook nu nog populair is. Langzaam maar zeker werd Valentijnsdag een ode aan de liefde.

Schedel van Sint Valentijn

De schedel van Rome wordt bewaard in Rome in de basiliek Santa Maria in Cosmedin.

Typische Valentijnsdag gebruikenc4d5fbc6ac66984009b75ddcdc291578.jpg

Vanuit Engeland werd Valentijnsdag eerst populair over de gehele British Commonwealth en daarna Frankrijk om vervolgens ook in Nederland, België en andere delen van Europa te worden gevierd.

Typisch gebruiken van Sint Valentijn zijn:

  • Het sturen van anonieme kaartjes aan iemand op wie je heimelijk verliefd bent.
  • Het sturen van kaartjes aan je geliefde. Dit gebruik wordt echter meer en meer vervangen door Valentijns e-cards en Valentijns SMSjes en Whatsapp berichten.
  • Het geven van cadeautjes en bloemen aan je geliefde zoals parfums voor haar of parfums voor hem.
  • Uit eten met je geliefde en speciale Sint Valentijn menu’s.

Momenteel worden er wereldwijd meer dan 1 miljard Valentijnskaartjes per jaar gestuurd. Daarvan wordt maar liefst 85% door vrouwen verstuurd(!).

Valentijnsdag in andere culturen126ec8b0398767d7c0c1af569d0d047b_medium.

  • In Japan en Korea vieren ze Valentijnsdag op twee momenten. Op 14 februari geven de vrouwen een cadeautje aan de mannen en op 14 maart is het omgedraaid.
  • In China viert men een eigen versie van Sint Valentijn op de zevende dag van de zevende maanmaand van de Chinese kalender.
  • In Denemarken geven de mannen de dames een geakkebrev, een gedicht ondertekend met puntjes voor de letters van  de naam.
  • In Spanje geven de mannen hun vrouwen een bos rozen en krijgen zelf een geschenk van hun vrouw.
  • In Italië geeft men behalve chocolade en bloemen ook duren parfums en juwelen.
  • In Canada zijn er speciale Saint Valentine balls: Sint Valentijn dansfeesten.

William Shakespeare

Het is de beroemde Engelse toneelschrijver die in1603, inHamlet, Opheliade de volgende zinnen laat zeggen:

Good morrow! ‘Tis St. Valentine’s Day
All in the morning betime,
And I a maid at your window,
To be your valentine
0c8096f1ccf974869945e404a33b5e22.jpg

Vandaag de dag vieren we over een groot deel van de wereld Valentijnsdag, een dag van de liefde, een dag van geluk!

Leuke tips voor Valentijnsdag? Lees: de 25 beste tips en ideeën voor Valentijnsdag.

f022be6a151ec2ea692f12109e43cb7c.jpg

Happy Valentine!